Leikkaukseen tulevan potilaan hoito-ohje
Leikkaukseen tulevan potilaan tulee olla paastolla ennen leikkaukseen tuloa noin 6-8 tuntia. Vettä pidetään vapaasti tarjolla. Jos leikkaukseen tuleva lemmikkinne on hyvin likainen kannattaa se pestä edeltävänä päivänä. Ennen klinikalle tuloa käytä koirasi normaalisti tarpeillaan.
Mikäli lemmikillänne on jatkuva lääkitys, annetaan lääkitys eläinlääkärin ohjeen mukaisesti. Ottakaa mukaan myös lemmikkinne käyttämät lääkkeet, erityisesti jos eläin on mahdollisesti jäämässä sisään sairaalaosastolle.
Kaneja ja jyrsijöitä ei paastoteta, ellei tästä ole erikseen sovittu hoitavan eläinlääkärin kanssa.
Mikäli lemmikillänne ilmenee poikkeavia oireita ennen leikkaukseen tuloa (esim suolisto-oireet, lisääntynyt virtsaaminen, ihotulehdusoireet jne), ottakaa yhteyttä klinikalle.
Leikkauspotilaan jatkohoito-ohje
Leikkauspotilaan annetaan heräillä kotona lämpimässä ja rauhallisessa paikassa. Ruokaa ja juomaa annetaan vasta, kun potilas on kunnolla herännyt. Lisäksi on muistettava, että rakon ja suolen sulkijalihakset eivät aina heti narkoosin jälkeen toimi normaalisti.
Potilas EI saa nuolla tai raapia haavaa. Suosittelemme kaulurin tai puvun käyttöä tikkien poistoon/kontrolliin asti. Haavaa voi suihkuttaa haalealla vedellä ja puhdistaa tarvittaessa 1:10 laimennetulla Betadinella tai muulla kirvelemättömällä desinfiointiaineella. Haavalappu poistetaan 1-2 vuorokauden päästä sekä tai aiemmin jos se kastuu tai likaantuu.
Jos haava-alueella ilmenee tulehduksen merkkejä (voimakasta turvotusta, punoitusta, vuotoa, kuumotusta tai pahanhajuista eritettä) tai lemmikkinne yleiskunnossa ilmenee ongelmia, ottakaa heti yhteyttä klinikalle.
Mahdolliset ompeleet poistetaan 10-12 vrk:n kuluttua. Voitte varata ajan ajanvarauksesta hoitajalle.
Vapaa juokseminen ja hyppiminen on kiellettyä noin 10 pv ajan leikkauksesta.
Jatkohoitolääkityksistä tulee erillinen kirjallinen ohje kotiin.